Chupi_in_the_kitchen

Chupi_in_the_kitchen

Starszy Kucharz
[Przepisów: 11]

Marchewkowe rozrabianie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W zimowy Świąteczny wieczór zapalam świeczki, nastawiam kawę i grzeszę na słodko...To bajecznie proste ciasto.

Marchewkowe rozrabianie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Marchewkowe rozrabianie

 

  • 4 jajka
  • 1 1/4 szklanki oleju słonecznikowego ( 300ml szklanka )
  • 2 szklanki brązowego cukru
  • 2 szklanki mąki z pełnego ziarna
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Szczypta przyprawy do piernika
  • 3 duże starte na grubym oczku marchewki
  • Szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • Do polewy:
  • Opakowanie serka mascarpone 250 ml
  • łyżka miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Marchewkowe rozrabianie
W wysokiej misce mieszamy ze sobą dokładnie wszystkie składniki na ciasto. Dla ułatwienia najpierw można wymieszać jajka z olejem ( zamiast oleju można też użyć delikatnej oliwy ). Potem dodajemy pozostałe składniki.Ja dopiero na końcu dodaję marchewkę i orzechy. Z takiej ilości produktów wyjdzie naprawdę spora blacha ciasta więc spokojnie cała rodzina się naje. Blachę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze około 175° C przez 50 minut. W zależności od rodzaju piekarnika. Plus minus 50 minut. Polewę wykonujemy miksując ze sobą wszystkie składniki. Jak ciasto ostygnie wykładamy na wierzch i ozdabiamy kawałkami orzechów. Ten zapach cynamonu i przyprawy do piernika! Do kawki w sam raz:) 
Marchewkowe rozrabianie
Etap 1
Marchewkowe rozrabianie
Etap 2