SUPERPRZEPIS

Marchewkowo-oliwkowe roladki

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Marchewkowo-oliwkowe roladki Więcej zdjęć (5)

Lubię gdy na talerzu jest kolorowo, więc zamiast zwykłego fileta przygotowałam go z dodatkiem marchwi. Jej pomarańczowy kolor idealnie ożywi każdy półmisek, a czarne oliwki podkreślą smak potrawy.

Składniki:

Marchewkowo-oliwkowe roladki

 

  • Składniki:
  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka,
  • 2 marchwie,
  • Około 3 łyżki tartego żółtego sera,
  • Około 10 czarnych oliwek,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • Świeżo mielona sól morska,
  • Około 1/3 szklanki bulionu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • Olej do smażenia,

 

Sposób przygotowania:

Marchewkowo-oliwkowe roladki
Pierś z kurczaka płuczemy, osuszamy i porcjujemy na 4 części. Każdą część rozbijamy i oprószamy przyprawami. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy około 2 łyżki oleju i dajemy marchew. Chwilkę smażymy, a następnie podlewamy bulionem. Dusimy, aż stanie się miękka. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowaną zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy. Następnie dodajemy ser oraz pokrojone oliwki. Całość doprawiamy. Gotowe nadzienie wykładamy na przygotowane, rozbite filety. Zwijamy roladki. Zwinięte smażymy do miękkości na rozgrzanym oleju ( z obu stron). Podajemy do ziemniaków, kaszy itp.
Marchewkowo-oliwkowe roladki
marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach i przysmażamy
Marchewkowo-oliwkowe roladki
Mięso porcjujemy na 4 porcje i delikatnie rozbijamy
Marchewkowo-oliwkowe roladki
Do marchwi dokładamy oliwki i ser. Doprawiamy do smaku
Marchewkowo-oliwkowe roladki
Przygotowane nadzienie nakładamy na fileta. Zwijamy roladki!