Milenka_olsztyn

Milenka_olsztyn

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Marchewkowy krem z imbirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

:):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):)

Marchewkowy krem z imbirem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Marchewkowy krem z imbirem

 

  • 1kg. Marchwi pokrojonej w plastry
  • łyżeczka drobno startego imbiru
  • 1 duża cebula
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 duża pietruszka pokrojona w plastry
  • 8 ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • mała śmietana 18%
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Marchewkowy krem z imbirem
Rozpuszczamy masło w rondlu na małym ogniu. Dodajemy cebulę i gotujemy, mieszając przez 3 minuty, aż lekko zmięknie. Dodajemy marchewkę i pietruszkę, przykrywam rondel i gotujemy od czasu do czasu mieszając, przez 15 minut, aż warzywa trochę zmiękną. Dodajemy imbir, skórkę z pomarańczy i bulion. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum, dusimy pod przykryciem przez 30 - 35 minut, aż warzywa będą miękkie. Zdejmujemy z ognia, miksujemy w blenderze na krem, przelewamy z powrotem do umytego rondla, dodajemy śmietankę i doprawiam solą i pieprzem.
Marchewkowy krem z imbirem
Etap 1

Tagi:

marchewka