zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Marchewkowy sernik

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Był już sernik z dynią, teraz padło na marchewkę. Wychodzi na to, że sernik z każdym dodatkiem jest smaczny.

Marchewkowy sernik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchewkowy sernik

 

  • 1 kg serka waniliowego sernikowego z kawałkami wanilii
  • 5 jajek
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 szk cukru
  • 1 szk gęstego jogurtu naturalnego
  • 200 g marchewki
  • okrągłe biszkopty
  • Polewa :
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g polewy białej
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki mleka
  • posypka do ciast

 

Sposób przygotowania:

Marchewkowy sernik
Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Do miski wbić jajka, wsypać cukier i mikserem mieszać aż cukier się rozpuści. Potem dodać jogurt i budynie i nadal mieszać. Gdy składniki się połączą dodawać ser. Na koniec przełożyć startą marchewkę, wymieszać. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami, wylać masę. Do piekarnika wstawić blaszkę z wodą a nad nią kratkę. Włożyć na kratkę formę z masą serową i piec 40 minut w 180 stopniach. Potem zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 30 - 40 minut. Upieczony sernik zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystygnięcia. Zimny sernik wstawić do lodówki na kilka godzin. Na koniec polać stopioną czekoladą i posypać posypką.
Marchewkowy sernik
Etap 1 tortownicę wyłożyć biszkoptami okrągłymi
Marchewkowy sernik
Etap 2 potem wylać przygotowaną masę serowo marchewkową
Marchewkowy sernik
Etap 3 sernik upiec i wystudzić a potem schować do lodówki
Marchewkowy sernik
Etap 4 na koniec polać sernik polewą i posypac postpką