jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Marczello

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kakaowy biszkopt z orzeźwiającymi owocami i maślanym kremem kakaowym:)

Marczello

Składniki:

Marczello

 

  • CIASTO
  • 5 jaj
  • ¾ szklanki cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

 

  • MASA
  • 3 białka
  • 9 łyżek cukru kryształu
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 masło

 

  • DODATKI
  • 1 słoik agrestu lub wiśni

 

  • POLEWA
  • 1 czekolada mleczna
  • 2 łyżki mleka pełnotłustego
  • 1 łyżeczka masła

 

Sposób przygotowania:

Marczello
Ze składników na ciasto białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić białka, dosypywać cukier, potem żółtka, a na końcu mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formy i piec około 15 minut w temperaturze 180°C. Z przepisu na masę, białka ubijać na parze, dodać cukier, żółtka, a na końcu kakao.Następnie masło utrzeć i powoli dodawać masę jajeczną cały czas ubijając. Na upieczone ciasto wyłożyć odsączone owoce, krem i polać polewą czekoladową wykonaną z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem mleka i masła.