EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 222]

Marhapörkölt czyli gulasz węgierski z wołowiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 350
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Moja wersja węgierskiego dania narodowego na bazie wołowiny, kolorowych papryk, polskich warzyw i aromatycznych przypraw to obowiązkowa pozycja na sycące, rozgrzewające danie jednogarnkowe.

Marhapörkölt czyli gulasz węgierski z wołowiną

Składniki:

Marhapörkölt czyli gulasz węgierski z wołowiną

 

Sposób przygotowania:

Marhapörkölt czyli gulasz węgierski z wołowiną

ETAP 1:

Marhapörkölt czyli gulasz węgierski z wołowiną
mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w mące i usmażyć

1. Mięso wołowe pokrój w grubszą kostkę, oprósz solą, pieprzem i obtocz w mące.

ETAP 2:

Marhapörkölt czyli gulasz węgierski z wołowiną
cebulę i czosnek podsmażyć dodać mięso i dalej smażyć

2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, zeszklij na oleju, dodaj marchew pokrojoną w grubszą kostkę, mięso i całość dokładnie obsmaż. Następnie wszystko przełóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, zalej bulionem wołowym, przykryj pokrywką i duś około 45-50minut.

ETAP 3:

Marhapörkölt czyli gulasz węgierski z wołowiną
całość dusić pod przykryciem około 15 minut

3. Papryki umyj, oczyść, pokrój w grubszą kostkę, a papryczkę chilli drobno posiekaj.
Papryki, papryczkę chilli, passatę pomidorową i papryki w proszku dodaj 15 minut przed końcem duszenia. Gdy warzywa i mięso będą miękkie dopraw solą i pieprzem do smaku.