Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1246]

Marmurkowy sernik na zimno z masłem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 210
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To pyszny, rozpływający się w ustach sernik, który idealnie łączy w sobie smak waniliowo-kakaowy. Polecam.

Marmurkowy sernik na zimno z masłem

Składniki:

Marmurkowy sernik na zimno z masłem

Tortownica o średnicy 22-24 cm:

  • 1 kg serka waniliowego z wiaderka
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki żelatyny (płaskie)
  • 2 łyżki kakao

Ponadto:

  • około 150 g ciastek/herbatników w czekoladzie
  • około 150 g ciastek/herbatników/biszkoptów bez czekolady

Sposób przygotowania:

Marmurkowy sernik na zimno z masłem

Żelatyna:

Marmurkowy sernik na zimno z masłem
Żelatyna nie powinna mieć jakichkolwiek grudek.

Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku i pozostawić do ostudzenia.

Masa:

Marmurkowy sernik na zimno z masłem
Mas długo nie miksować, aby nie porobiły się w niej grudki.

Miękkie masło zmiksować z cukrem do puszystości i partiami połączyć z serkiem waniliowym.

Następnie dodać żelatynę, którą najpierw należy wymieszać z 2 łyżkami masy i dopiero połączyć z jej resztą.

Całość podzielić na 2 części.

Do jednej z nich wmieszać kakao.

Spód:

Marmurkowy sernik na zimno z masłem
Do sernika można użyć dowolnych ciastczek.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą i na jej dnie naprzemiennie ułożyć ciastka jasne z czekoladowymi.

Całość:

Marmurkowy sernik na zimno z masłem
Ciastka po schłodzeniu całości staną się miękkie.

Na spód z ciastek wyłożyć na zmianę wyłożyć oba kolory masy, aby powstała marmurkowa struktura.

Na wierzchu poukładać resztek ciastek.

Ciasto wstawić do lodówki, aby stężało, ale najlepiej na całą noc, ponieważ wtedy ciastka z wierzchu staną się odrobinę miękkie.