kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Wielkanocna babka z cukinią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babka z dodatkiem świeżej cukinii jest wilgotna i przepyszna w smaku. Przygotowuje się ją bardzo łatwo. To babka, która zawsze się udaje.

 Wielkanocna babka z cukinią Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wielkanocna babka z cukinią

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocna babka z cukinią

ETAP 1:

Wielkanocna babka z cukinią

Przygotuj formę na babkę z kominem. Dno oraz boki posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
Jajka ubij w misie miksera z cukrem na puszystą masę. Do ubitych jajek wlej cienką strużką olej i dokładnie zmiksuj

ETAP 2:

Wielkanocna babka z cukinią

Do masy jajecznej dodaj startą cukinię, skórkę z cytryny, jogurt oraz mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Zmiksuj krótko do połączenia składników.

ETAP 3:

Wielkanocna babka z cukinią

Gotowe ciasto przełóż do foremki, wyrównaj wierzch. Piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C. Sprawdź patyczkiem poziom wypieczenia ciasta.

Gotową babkę lekko przestudź i jeszcze ciepłą wyjmij z foremki.
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wymieszaj z olejem polej nią wierzch babki.