pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Marynata do pieczonego boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Aromatyczna ostro-słodkawa marynata.

Marynata do pieczonego boczku

Składniki:

Marynata do pieczonego boczku

 

  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka imbiru
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta chili
  • pół łyżeczki soli
  • liść laurowy
  • 3-4 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 duża stołowa łyżka płynnego miodu

Sposób przygotowania:

Marynata do pieczonego boczku
Obieramy cebulę i czosnek. Cebulę jak najdrobniej siekamy, a ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, drobniutko siekamy lub trzemy na tarce. Oba składniki przekładamy do miseczki. Wsypujemy sól, pieprz, imbir, chili i drobniutko pokruszony lub utłuczony w moździerzu liść laurowy. Wlewamy oliwę lub olej, dodajemy miód i wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Uwaga: miód musi być płynny, bo scukrzony trudno będzie wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Jeśli jednak nie mamy płynnego, wcześniej odmierzamy czubatą łyżkę scukrzonego, przekładamy do kubeczka, ustawiamy na trochę większym garnku z lekko gotującą się wodą lub na płytce ochronnej i podgrzewamy mieszając, aż się rozpuści.