ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Marynata do piersi z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Marynata do grillowanych lub pieczonych piersi z kurczaka. Mięsko jest soczyste i smaczne.

Marynata do piersi z kurczaka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Marynata do piersi z kurczaka

 

  • 3 filety z piersi kurczaka
  • 2-3 szklanki letniej wody
  • 2-2,5 lyżeczki soli
  • 2-3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 cytryna pokrojona w plasterki
  • 4-6 ząbków czosnku, przekrojonych na połówki
  • 1 cebula, pokrojona w talarki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki bazylii
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Marynata do piersi z kurczaka
Do większej miski wlewamy letnią wodę, dodajemy sól, paprykę, cytrynę w plastrach, czosnek, cebulę w talarkach, zioła prowansalskie, bazylię, pieprz oraz umyte piersi z kurczaka. Szczelnie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny (choć lepiej na dłużej). Po tym czasie wyciągamy piersi z wody, kroimy na kawałki jeśli jest taka potrzeba, i grillujemy lub pieczemy. Smacznego :)
Marynata do piersi z kurczaka
Proporcje podałam na mniej więcej 3 porcje, można modyfikować wg upodobań
Marynata do piersi z kurczaka
Potrzebne przyprawy i dodatki do przygotowania marynaty