mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Marynowane grzyby (maślaki)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne, słodko-kwaśne grzybki ze słoika

Marynowane grzyby (maślaki) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marynowane grzyby (maślaki)

 

Sposób przygotowania:

Marynowane grzyby (maślaki)
Grzyby dokładnie oczyszczam ze ściółki i wkładam na wrzącą wodę z dodatkiem soli. Gotuję, aż grzyby będą miękkie (maślaki ok. 10 minut). Po czym wyjmuję je z wody i pozostawiam na sicie do osączenia. Wkładam grzyby do słoików. Ocet mieszam w garnku z 3 szklankami wody, dodaję pokrojoną cebulę, sól, cukier i przyprawy. Całość gotuję około 15 minut. Gorącą zalewą zalewam grzyby umieszczone w słoikach z listkiem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Mocno zakręcam słoiki. Dla pewności pasteryzuję słoiki ok. 20 minut.
Marynowane grzyby (maślaki)
Grzyby leśne np. maślaki dokładnie oczyszczam ze ściółki
Marynowane grzyby (maślaki)
Do garnka z gorącą wodą wkładam grzyby i gotuję
Marynowane grzyby (maślaki)
Grzyby osączam na durszlaku aby obciekły z wody
Marynowane grzyby (maślaki)
Do słoików wkładam grzyby i przyprawy, zalewam marynatą