Nika53

Nika53

Starszy Kucharz
[Przepisów: 66]

Książka Kucharska: Smaczne przetwory domowe

Marynowane jabłka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis z książki Artura Jabłońskiego Smaczne Przetwory Domowe

Marynowane jabłka

Składniki:

Marynowane jabłka

 

 

 

Sposób przygotowania:

Marynowane jabłka
Najlepsze do marynowania są jabłka z odmian kwa- śnych, nie do końca dojrzałe, jędrne, dość twarde. Po umyciu i obraniu owoców, przekrajamy je na ćwiartki lub krążki, usuwając jednocześnie gniazda nasienne. Następnie zagotowujemy dwie szklanki wody, dodając kwasek cytrynowy, przygotowując w ten sposób zale- wę. Do wrzącej zalewy wkładamy jabłka i odstawiamy na kilka minut, ale nie gotujemy. Następnie, jabłka umieszczamy w misce, przesypując połową cukru i skrapiając octem, po czym pozostawiamy je pod przy- kryciem na ok. dwie godziny. Po osączeniu, gorącą marynatę wkładamy do wygotowanych słoików, doda- jemy przyprawy i szczelnie zamykamy z pomocą gum- ki i sprężynki. Po ostudzeniu, słoiki umieszczamy w spiżarni.