Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Marynowane kurki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Marynowane grzybki są wspaniałym dodatkiem do obiadu, do sałatek, wędlin, pieczonych mięs... Ja lubię też wyjadać je prosto ze słoiczka:)

Marynowane kurki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marynowane kurki

 

Sposób przygotowania:

Marynowane kurki
Kurki (najlepiej małe) oczyścić, umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą, zagotować. Gotować ok. 10-15 minut, następnie odcedzić. Do każdego słoiczka włożyć po trochu gorczycy, ziela angielskiego i po kawałku liścia laurowego (użyłam słoiczków 200 ml, ale można użyć większych). Do słoiczków rozłożyć pół pokrojonej w piórka cebuli. Nałożyć podgotowane grzyby. Na wierzchu rozłożyć resztę pokrojonej w piórka cebuli. 3 szklanki wody zagotować z octem, cukrem i solą. Zalewą zalać grzybki. Trochę zalewy mi zostało, przelałam ją do słoika i odłożyłam do lodówki do wykorzystania następnym razem. Brzegi słoiczków wytrzeć do sucha i mocno zakręcić. Pasteryzować w garnku z wodą ok. 15-20 minut. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Marynowane kurki
Ziele angielskie gorczyca liść laurowy i trochę cebuli rozłożone do słoiczków.
Marynowane kurki
Podgotowane i odcedzone kurki rozłożone do słoiczków.
Marynowane kurki
Reszta pokrojonej w piórka cebuli rozłożona na grzybach.
Marynowane kurki
Zalewa przygotowana z wody octu cukru i soli.

Tagi:

grzyby kurki