czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Marynowane kurki wg czekoladka_m

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Marynowane grzybki są obowiązkowe w moim zbiorze przetworow. W tym roku wysyp kurek, więc jako pierwsze do marynowania poszły kurki:)

Marynowane kurki wg czekoladka_m

Składniki:

Marynowane kurki wg czekoladka_m

 

  • Składniki:
  • 1 kg kurek,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżeczki soli,
  • szczypta kwasku cytrynowego.

 

Sposób przygotowania:

Marynowane kurki wg czekoladka_m
Grzyby oczyścić, większe przekroić. Gotować ok. 15 min w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty kwasku cytrynowego. Odcedzić, przelać zimną wodą. Ułożyć do słoików. Cebulę pokroić w talarki, zeszklić na odrobinie oliwy, ułożyć do słoików z grzybami. Przygotować zalewę: wodę połączyć z cukrem, solą i octem, zagotować. Do każdego słoika wkładać po : 6 ziaren pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, kilka ziaren gorczycy, 2 goździki i kawałek chrzanu. Zalać gorącą zalewą. Szczelnie zakręcić słoiki i pasteryzować ok. 45min.

Tagi:

kurki grzyby