Sposób przygotowania:
Marynowane maślaki
Grzyby obrać, oczyścić, opłukać i osuszyć. Przygotować zalewę do grzybów - 2 litry wody zagotować z octem 10%, cukrem i 1,5 łyżki soli. Zagotowaną zalewę zostawić do przestudzenia. W osobnym garnku umieścić oczyszczone, pokrojone na mniejsze kawałki grzyby, zalać je wodą oraz dodać do nich ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liście laurowe, 3 łyżeczki soli oraz sporą dawkę rozmarynu i granulowanego czosnku. Gotować grzyby w wodzie z przyprawami przez około 15 minut na niedużym płomieniu. Zagotowane grzyby odcedzić na durszlaku lub sitku. Do czystych, sterylnych słoików przekładać odcedzone grzyby i zalewać je wcześniej przygotowaną i ostudzoną zalewą. Zalane zalewą grzyby w słoikach dokładnie zakręcać nakrętkami i pasteryzować w garnku z wodą, ponownie zagotowywać tylko już wstawione w słoikach do garnka z wodą przez 15 minut. Zagotowane w słoikach grzyby wyjmować i odstawiać do góry dnem.