Sposób przygotowania:
Marynowany czosnek w oliwie
W rondelku zagrzać wino- od biedy może to być woda z dodatkiem 5 łyżek octu winnego z białego wina, cukier, wrzucić czosnek i zagotować około 3-5 min. W drugim rondelku zagrzać oliwę- nie zagotowujemy, dodać zioła prowansalskie, sól. Do 3 150 ml słoiczków, oczywiście wysterylizowanych, wkładamy po 1/3 ząbków czosnku do każdego po 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, po gałązce rozmarynu, zalewamy gorącą oliwą, uważając żeby nie zalać tłuszczem brzegów słoika. Pokrywki po kolei polewamy spirytusem, podpalamy i palące się zakręcamy na słoiki. Kiedy się zassają, odwracamy do góry nogami i zostawiamy na godzinkę. Gotowe. Długo stoi w spiżarce, otwarte równie długo w lodówce. Można dodawać do sosu bolognese, jako antipasti, na koreczki etc
Pani zima
kaja