Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Wołowina z kaszą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wołowina przygotowana w wolnowarze.

Wołowina z kaszą

Składniki:

Wołowina z kaszą

 

  • 35 dag wołowiny gulaszowej

 

  • 1 średnia marchewka

 

  • 1-2 puszki krojonych pomidorów (oczywiście lepsze będą świeże, ale zimą ciężko o dobre świeże pomidory)

 

 

  • 30 dag różyczek brokułów

 

  • 500 ml wywaru warzywnego

 

 

 

 

 

 

 

  • pieprz młotkowany z kolendrą

 

 

Sposób przygotowania:

Wołowina z kaszą
Wołowinę kroimy w niedużą kostkę. Marynujemy w 2-3 łyżkach oleju rzepakowego i soku z limonki, doprawiamy odrobiną pieprzu młotkowanego. Odstawiamy na godzinę. Ziemniaki obieramy kroimy w niedużą kostkę. Obraną marchew przecinamy wzdłuż na ćwiartki, a następnie siekamy w talarki. Podsmażoną wołowinę wrzucamy do wolnowara z ziemniakami i marchewką. Dodajemy pomidory z puszki, ziele angielskie i liść laurowy. Ustawiamy wolnowar na 2 i gotujemy przez 30 minut. Po tym czasie dodajemy opłukaną kaszę gryczaną, różyczki brokułów i wywar warzywny. Gotujemy do miękkości składników. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem i pieprzem młotkowanym z kolendrą.

Tagi:

wołowina