Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Wołowina duszona z cebulą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Prosty przepis na miękką i kruchą wołowinę w ciemnym sosie.

Wołowina duszona z cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wołowina duszona z cebulą

 

  • wołowina b/k - 700g,
  • cebula - 3 nieduże,
  • olej lub smalec (u mnie pluszcz z gęsi),
  • wino czerwone wytrawne - 2/3 szklanki,
  • bulion (może być wołowy z kostki) - szklanka,
  • czosnek - 2 ząbki,
  • sos sojowy ciemny - 5- 6 łyżek,
  • sól, pieprz,
  • pieprz ziołowy,
  • mąka do zagęszczenia.

Sposób przygotowania:

Wołowina duszona z cebulą
Aby przyrządzić wołowinę duszona z cebulą należy kolejno:

Mięso dokładnie umyć w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na cienkie plastry. Posolić, posypać pieprzem ziołowym oraz skropić sosem sojowym z obu stron. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmazyc krótko mięso z obu stron. Przełożyć wołowinę do rondla, zalać bulionem i winem. Dodać 3-4 lyzki sosu sojowego, sól oraz pieprz. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 1 godzinę i 20 minut. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i dusić przez kolejne 20 minut. Pod koniec duszenia dodać posiekany drobno czosnek i zagęścić mąką rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zagotować i doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami i surówką.
Wołowina duszona z cebulą
Etap 1
Wołowina duszona z cebulą
Etap 2
Wołowina duszona z cebulą
Etap 3
Wołowina duszona z cebulą
Etap 4