Sposób przygotowania:
Wołowina duszona z cebulą
Aby przyrządzić wołowinę duszona z cebulą należy kolejno:
Mięso dokładnie umyć w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na cienkie plastry. Posolić, posypać pieprzem ziołowym oraz skropić sosem sojowym z obu stron. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmazyc krótko mięso z obu stron. Przełożyć wołowinę do rondla, zalać bulionem i winem. Dodać 3-4 lyzki sosu sojowego, sól oraz pieprz. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 1 godzinę i 20 minut. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i dusić przez kolejne 20 minut. Pod koniec duszenia dodać posiekany drobno czosnek i zagęścić mąką rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zagotować i doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami i surówką.
Mięso dokładnie umyć w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na cienkie plastry. Posolić, posypać pieprzem ziołowym oraz skropić sosem sojowym z obu stron. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmazyc krótko mięso z obu stron. Przełożyć wołowinę do rondla, zalać bulionem i winem. Dodać 3-4 lyzki sosu sojowego, sól oraz pieprz. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 1 godzinę i 20 minut. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i dusić przez kolejne 20 minut. Pod koniec duszenia dodać posiekany drobno czosnek i zagęścić mąką rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zagotować i doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami i surówką.
msewka