Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Marynowany smażony dorsz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smażony, panierowany w mące dorsz w octowej zalewie.

Marynowany smażony dorsz

Składniki:

Marynowany smażony dorsz

 

  • 2 filety z dorsza
  • przyprawa do ryb - wg uznania
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 2 szklanki wody
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Marynowany smażony dorsz
Dorsza oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek ryby obtoczyć w mące, oprószyć solą, posypać przyprawą do ryb i usmażyć na oleju na rumiano z obu stron. Rybę lekko przestudzić. Wodę wymieszać z octem i cukrem. W dowolnym naczyniu ułożyć kawałki ryby. Cebulę pokroić w półplasterki, ułożyć na rybie. Na wierzchu rozłożyć pokruszone liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Przygotowaną zalewą octową zalać rybę z cebulą i odłożyć do lodówki na ok. 2 dni.