Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Masa grysikowa do przekladania ciasta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Taką masą z kaszy manny często przekładam kruche ciasta.

Masa grysikowa do przekladania ciasta Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Masa grysikowa do przekladania ciasta

 

 

 

Sposób przygotowania:

Masa grysikowa do przekladania ciasta
Do naczynia wlać mleko, dodać laskę wanilii i cukier, zagotować. Następnie wyjąć wanilię, wsypać kaszę mannę i gotować około 10 minut ciągle mieszając, zdjąć z ognia, pozostawić do ostudzenia. Żelatynę wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać. Masło włożyć do miksera i ciągle ucierając dodawać stopniowo zimną kaszę mannę. Gdy masa dokładnie utarta dodać żelatynę i przyprawić do smaku sokiem z cytryny.
Masa grysikowa do przekladania ciasta
Kaszę mannę ugotować na mleku z wanilią i ostudzić.
Masa grysikowa do przekladania ciasta
Zimną kaszę mannę dodawać do utartego masła, dodać rozpuszczoną zelatynę i sok z cytryny.