Sposób przygotowania:
Maślane bułeczki z kawałkami czekoladyCiasto

Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka ze szczyptą cukru oraz mąki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 20 minut). Następnie dodać resztę składników (oprócz czekolady) i wyrabiać do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta, pod koniec dodając posiekaną czekoladę/ groszki czekoladowe. Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 60-90 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na około 6-8 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
Wysmarowanie bułek

Następnie posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Pieczenie

Piec w 180st.C około 15-20 minut do zarumienienia.
Studzenie

Upieczone bułki wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia na kratce. Smacznego!
gosiapiotrek23