Sposób przygotowania:
Maślane rogaliki śniadanioweCiasto
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Suche drożdże wymieszać z mąką, cukrem i solą (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn!) Dodać resztę składników i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (wyrobione ciasto powinno być sprężyste i nie powinno kleić się do rąk) Uformować z niego kulę i umieścić w oprószonej mąką misce. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 60 minut).
Formowanie
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki. Każdą rozwałkować na podłużny placuszek o długości około 20 cm (patrz zdjęcie poniżej) Posmarować je miękkim masłem, a następnie zwinąć, wzdłuż krótszego boku, rozciągając na zewnątrz. Uformować rogaliki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach (urosną!) Odstawić na około 30 minut do napuszenia.Następnie za pomocą pędzelka posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.
Pieczenie
Piec w 200 st.C przez około 20 - 25 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone rogaliki wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Smacznego! (inspiracja/źródło: jeden z blogów).