SUPERPRZEPIS

Maślane rogaliki

  • 2
  • dayzi
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 250
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Maślane rogaliki Więcej zdjęć (4)

Smaczne rogaliki na deser lub podwieczorek.

Składniki:

Maślane rogaliki

 

Sposób przygotowania:

Maślane rogaliki
Mleko podgrzewamy. Do mleka dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyż cukru i 1 łyż mąki. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zarobią. Do mąki dodajemy jajka, bardzo miękkie masło, drożdże i pozostałe składniki (oprócz dżemu). Wyrabiamy dokładnie ciasto. Odstawiamy na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkowujemy na okrągłe placki i dzielimy na równej wielkości trójkąciki. Na każdym trójkącie układamy odrobinę dżemu i zawijamy zaczynając od szerszej strony rogaliki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 20 - 25 minut w 180 stopniach. Smacznego!
Maślane rogaliki
Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto.
Maślane rogaliki
Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki i dzielimy na części.
Maślane rogaliki
Uformowane rogaliki układamy na blasze i pieczemy.