Sposób przygotowania:
Maślane sakiewki z truskawkamiETAP 1:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję olej, sól i maślankę. Ciasto zagniatam rękoma. Jak klei się za bardzo dodaję mąki, a jak jest za gęste maślanki odrobinę.
ETAP 2:
Ciasto przekładam na stolnicę podsypaną mąką i wałkuję. Wycinam koła przy pomocy talerzyka lub dużego pucharka.
ETAP 3:
Układam truskawkę w środku i sklejam jak sakiewki. Układam na desce podsypanej mąką.
ETAP 4:
Wodę zagotowuję w garnku, dodaję łyżkę oleju i do gotującej się wkładam po kilka sakiewek. Gotuję około cztery minuty od wypłynięcia na wierzch na wolnym ogniu.
Pozostałe truskawki miksuję blenderem. Mus wylewam na talerz, dodaję śmietanę, sakiewki, borówki i melisę.
CORAL