Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Maślane steki z rekina

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wiele osób dziwnie na mnie patrzy, gdy przyrządzam rekina. A to przecież ryba jak każda inna. Jej raczej niecodzienny smak doskonale podkreśla miodowo - cytrynowy dressing.

Maślane steki z rekina Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Maślane steki z rekina

 

Sposób przygotowania:

Maślane steki z rekina
Najpierw przygotujemy dressing. Wszystkie składniki mieszamy (czosnek siekamy lub przepuszczamy przez praskę) i dostawiamy całość na godzinę, żeby smaki się połączyły. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. Rybę należy rozmrozić i wytrzeć do sucha. Przyprawiamy rekina solą i pieprzem cytrynowym, po czym układamy na kawałkach folii aluminiowej na której wcześniej umieściliśmy płatki masła. Na wierzchu każdego steku układamy jeszcze po kilka płatków maślanych i posypujemy rybę skórką startą z cytryny (najpierw cytrynę należy wyszorować i sparzyć). Tak przygotowane kawałki ryby zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika na 30-40 minut. Gotowe wykładamy na talerze i polewamy dressingiem.
Maślane steki z rekina
Przyprawiony stek z rekina gotowy do upieczenia