Sposób przygotowania:
Matias w zalewie
Słony matias należy wymoczyć w wodzie( wodę należy zmieniać kilka razy, aby ryba nie była słona) . Następnie pokroić go na małe kawałki. Pokrojoną rybę poukładać w salaterce. ZALEWA: Jeden litr wody zagotować z przyprawami ( zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem ziarnistym, cukrem oraz solą). Pod koniec gotowania wlać ocet. Cebulę należy obrać, umyć, a później pokroić na wiórka. Pokrojoną cebulę dodać do zalewy i jeszcze raz zagotować. Gotową zalewę odłożyć, żeby ostygła. Zalać nią przygotowane ryby (ewentualnie można dodać trzy łyżki oliwy). Ryby zostawić na dobę w lodówce. Dopiero potem są dobre do spożycia. Matiasy w zalewie można podawać z ziemniakami w mundurkach zapiekanymi w piekarniku.