Lakota

Lakota

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Matiasy z kukurydzą i jabłkiem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kolorowa sałatka śledziowa :) Smacznego!

Matiasy z kukurydzą i jabłkiem.

Składniki:

Matiasy z kukurydzą i jabłkiem.

 

  • 4 matiasy (filety)
  • duże twarde jabłko (najlepiej jonagold lub champion)
  • puszka kukurydzy
  • 3/4 dużej śmietany (12%)
  • dwie małe cebule- biała i czerwona
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • szczypta tymianku
  • nać pietruszki do ozdoby

Sposób przygotowania:

Matiasy z kukurydzą i jabłkiem.
1. Matiasy moczyć przez 12h, zmieniając wodę 4 razy.
2. Wymoczone matiasy osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w paski grubości ok.1 cm.
3. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Cebule pokroić w kostkę. Dorzucić do matiasów.
4. Kukurydzę odsączyć, dodać do pozostałych składników. Wymieszać ze śmietaną.
5. Przyprawić pieprzem, cukrem i tymiankiem. Dokładnie wymieszać. Ozdobić natką pietruszki. Odstawić do lodówki na godzinkę.