Sposób przygotowania:
Matiasy z kukurydzą i jabłkiem.
1. Matiasy moczyć przez 12h, zmieniając wodę 4 razy.
2. Wymoczone matiasy osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w paski grubości ok.1 cm.
3. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Cebule pokroić w kostkę. Dorzucić do matiasów.
4. Kukurydzę odsączyć, dodać do pozostałych składników. Wymieszać ze śmietaną.
5. Przyprawić pieprzem, cukrem i tymiankiem. Dokładnie wymieszać. Ozdobić natką pietruszki. Odstawić do lodówki na godzinkę.
2. Wymoczone matiasy osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w paski grubości ok.1 cm.
3. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Cebule pokroić w kostkę. Dorzucić do matiasów.
4. Kukurydzę odsączyć, dodać do pozostałych składników. Wymieszać ze śmietaną.
5. Przyprawić pieprzem, cukrem i tymiankiem. Dokładnie wymieszać. Ozdobić natką pietruszki. Odstawić do lodówki na godzinkę.