Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Mazurek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny dobra masa - polecam na Wielkanoc.

Mazurek

Składniki:

Mazurek

 

  • Ciasto:
  • 12,5 dag masła
  • 1 łyżka sody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 3 jajka(1 całe)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki śmietany
  • Masa:
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • napar z kawy
  • 1 kostka masła
  • spirytus

Sposób przygotowania:

Mazurek
Wykonanie ciasta: Z podanych składników zarobić ciasto, rozdzielić na 3 części i upiec ( 3 placki). Każdy placek piec około 20 minut.
W makutrze utrzeć żółtka z cukrem, dodać napar z kawy i ucierać, następnie zagotować na słabym ogniu. Po przestygnięciu dodać masło i ucierać do białości. Na końcu dodać troszkę spirytusu.
Przełożyć wszystkie 3 placki masą, na wierzch można posypać bakaliami.