Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Mazurek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Mazurek - Tłuszcz utrzeć z cukrem i jajkami, dodać mąkę, proszek do pieczenia, stopniowo

Mazurek

Składniki:

Mazurek

 

  • 3 szkl mąki
  • 1,5 szkl cukru pudru
  • 1/2 kostki tłuszczu (masło lub margaryna)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 1 szkl mleka
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • konfitura z wiśni lub rodzynki do przybrania
  • lukier cytrynowy

Sposób przygotowania:

Mazurek
Tłuszcz utrzeć z cukrem i jajkami, dodać mąkę, proszek do pieczenia, stopniowo dolewając mleko. połowę ciasta wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą byłką blachę. Do drugiej połowy dodać kakao i 1 łyzkę wody. Wymieszać i wyłożyć na jesne ciasto. Gładko rozsmarować. piec w temp. do 180 st ok 40 minut. Ostudzony mazurek polewamy lukrem cytrynowym i dekorujemy rodzynkami lub układamy wiśnie. Mazurek gotowy!