dido.mun

dido.mun

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 130]

Mazurek bajaderkowy z lukrem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mazurek bajaderkowy z lukrem

Mazurek bajaderkowy z lukrem

Składniki:

Mazurek bajaderkowy z lukrem

 

  • na kruchy spód:
  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 żółtka

 

  • na masę bakaliową:
  • 3 żółtka
  • 2 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanka maki
  • 3 szklanki rodzynek
  • 1 szklanka migdałów

 

  • na lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki soku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Mazurek bajaderkowy z lukrem
Przygotuj spód: składniki posiekaj i zagnieć. Ciasto schładzaj 30 minut. Następnie rozwałkuj na 2 placki. jednym wylep blachę wyłożoną pergaminem. Żółtka utrzyj z połową cukru pudru na puszysty krem. Białka ubij na sztywną pianę, dosypując resztę cukru. Migdały i rodzynki sparz, osącz, posiekaj. Make i bakalie wsyp do masy, wymieszaj. Połącz z dokładaną porcjami pianą z białek. Masę rozsmaruj na cieście. Przykryj drugim plackiem. Piecz 15 minut w temperaturze 200 stopni. Cukier puder utrzyj z sokiem cytrynowym. Lukrem posmaruj mazurek. Udekoruj według upodobania.

Tagi:

mak mazurek