Sposób przygotowania:
Mazurek bakaliowy
Do dekoracji: płatki migdałowe, karmelizowana skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, kandyzowana żurawina lub wiśnie
Jaja utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodawać powoli mąkę (najlepiej przesianą przez sito). Pokrojone bakalie obtaczamy w mące i dodajemy do masy. Rodzynki należy uprzednio wymoczyć. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Piec w temperaturze 170 stopni aż ciasto nabierze złotego koloru.
Robimy lukier: utrzeć cukier puder, białka, sok z cytryny. Pod koniec dodać skórkę otartą z cytryny. Ciasto po wyjęciu z piekarnika studzimy i polewamy lukrem. Mazurek dekorujemy bakaliami, gdy lukier nieco skrzepnie.
Jaja utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodawać powoli mąkę (najlepiej przesianą przez sito). Pokrojone bakalie obtaczamy w mące i dodajemy do masy. Rodzynki należy uprzednio wymoczyć. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Piec w temperaturze 170 stopni aż ciasto nabierze złotego koloru.
Robimy lukier: utrzeć cukier puder, białka, sok z cytryny. Pod koniec dodać skórkę otartą z cytryny. Ciasto po wyjęciu z piekarnika studzimy i polewamy lukrem. Mazurek dekorujemy bakaliami, gdy lukier nieco skrzepnie.