Mazurek bakaliowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do dekoracji: płatki migdałowe, karmelizowana skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, kandyzowana żurawina lub wiśnie J

Mazurek bakaliowy

Składniki:

Mazurek bakaliowy

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 jajek
  • 400 g bakalii: rodzynki, karmelizowana skórka pomarańczowa, figi, daktyle
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 białka
  • 1 cytryna (sok i skórka otarta)

Sposób przygotowania:

Mazurek bakaliowy
Do dekoracji: płatki migdałowe, karmelizowana skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, kandyzowana żurawina lub wiśnie



Jaja utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodawać powoli mąkę (najlepiej przesianą przez sito). Pokrojone bakalie obtaczamy w mące i dodajemy do masy. Rodzynki należy uprzednio wymoczyć. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Piec w temperaturze 170 stopni aż ciasto nabierze złotego koloru.

Robimy lukier: utrzeć cukier puder, białka, sok z cytryny. Pod koniec dodać skórkę otartą z cytryny. Ciasto po wyjęciu z piekarnika studzimy i polewamy lukrem. Mazurek dekorujemy bakaliami, gdy lukier nieco skrzepnie.