AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Mazurek biszkoptowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zwykły mazurek biszkoptowy bez kremu udekorowany cukrowymi jajeczkami i czekoladowo-migdałowymi baziami.

Mazurek biszkoptowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mazurek biszkoptowy

 

  • BISZKOPT:
  • 7 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki (2/3 tortowej i 1/3 ziemniaczanej)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 cukier waniliowy.

 

  • DODATKOWO:
  • kolorowe jajeczka cukrowe
  • ciemna polewa czekoladowa
  • płatki migdałowe
  • lukrowe pisaki lub biała polewa.

Sposób przygotowania:

Mazurek biszkoptowy
Białka oddzielić od żółtek, dodając szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier i cukier waniliowy. Dodawać kolejno po jednym żółtku i cały czas ubijać. Do dobrze ubitej masy dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać- najlepiej drewnianą łyżką !!!!! Ciasto wylewamy do prostokątnej formy około 35 x 25 cm posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec w temp.170 stopni przez 25 minut. Ja wyciągam biszkopt od razu z piekarnika, nie trzymam go w wyłączonym, bo wtedy na 99% opadnie :( Najlepiej zostawić go w spokoju na stole, niech sobie spokojnie stygnie. Wystudzony biszkopt polewamy czekoladową polewą- ja użyłam gotowej, ale można zrobić z czekolady deserowej z dodatkiem kilku łyżek mleka. Dookoła dekorujemy cukrowymi jajeczkami- ja akurat miałam takie piankowe z cukrową skorupką. Gałązki bazi robimy z polewy czekoladowej, a kotki z płatków migdałowych. Napis robimy pisakiem cukrowym lub białą polewą czekoladową. SMACZNEGO :)
Mazurek biszkoptowy
Pieczemy zwykły biszkopt z 7 jaj, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki, 2 łyzeczek proszku do pieczenia....
Mazurek biszkoptowy
Upieczony biszkopt polewamy czekoladową polewą.
Mazurek biszkoptowy
Wierzch dekorujemy cukrowymi jajeczkami, bazie robimy z polewy i płatków migdałowych.