mazurek camargo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

świąteczny pyszny mazurek camargo

mazurek camargo

Składniki:

mazurek camargo

 

  • Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • Krem orzechowy:
  • 20 dag łuskanych orzechów
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 dag masła
  • 1 łyżka spirytusu
  • esencja rumowa:
  • polewa czekoladowa:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 1 tabliczka czekolady
  • syrop do nasączania :
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

mazurek camargo
Przygotowanie:
Przesiać mąkę pszenną,zmieszać z mąką ziemniaczaną.Podgrzać lekko,mieszając,jajka z cukrem i ubijać,aż do ostudzenia masy.Utrzeć masło,wsypać mąkę,wymieszać,dodać ubitą masę jajową,cukier waniliowy i całość wymieszać.Na 2 blachach rozsmarować 1/2 ciasta i piec w temp.180s.c .Przyrządzić krem: orzechy upalić w piekarniku na jasnozłoty kolor,oczyścić z łusek,dodać część cukru,część masła,i przepuścić 3 razy przez maszynkę.Pozostałe masło utrzeć z cukrem,wymieszać z masą orzechową,spirytusem i esencją rumową.Zeskrobać wierzch upieczonych blatów,lekko zwilżyć syropem ,posmarować kremem i ostudzić.Polać polewą.