andzelina

andzelina

Kucharz
[Przepisów: 5]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Mazurek cygański

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

na mazurku zrobić kratkę z lukru i przybrać go orzechami i suszonymi owocami

Mazurek  cygański

Składniki:

Mazurek cygański

 

  • 1/2 szklanka mąki
  • 4 jajka
  • szklanka cukru pudru
  • 2 prostokątne wafle
  • po 10 dag rodzynek,orzechów,migdałów,skorki pomarańczowej

 

 

Sposób przygotowania:

Mazurek cygański
rodzynki umyć zalać ciepłą wodą,pozostawić na 5 minut,opłukać,osuszyćmigdały sparzyć wrzątkiem ,zdjąć z nich skórkę,drobno posiekać wraz z orzechamiżółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę,dodać bakalie,wymieszaćz białek ubić sztywną pianę,dodać do ciasta przesypując przesianą mąką,delikatnie wymieszaćblachę wyłożyć waflami,położyć na nich przygotowaną masę,wyrównaćpiec 45 minut w temperaturze 190 stopni