Sposób przygotowania:
mazurek cytrusowy
Cytrusy dobrze wyszorować, odkroić końcówki i pokroić (ze skórkami) w dość drobną kosteczkę. Przełożyć owoce do garnka, dodać ćwierć szklanki wody, wsypać odważony cukier i płatki migdałowe i smażyć na niedużym ogniu. Często mieszać, smażyć aż masa zgęstnieje, ok godziny. W tym czasie można przygotowywać ciasto na spód: masło rozetrzeć z żółtkami, dodać mąkę i dobrze wymieszać. Zagnieść ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w papier śniadaniowy i schować do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjąć i wylepić ciastem prostokątną blachę o standardowych wymiarach. Brzeg zostawić wyższy by po nałożeniu masa nie wypływała. Ciasto ponakłuwać i piec w temp. 180 stopni aż będzie rumiane, ok 20 minut. Następnie wyłożyć na spód masę pomarańczową. wygładzić i udekorować. Najlepszy po schłodzeniu, polecam
Netka
mikasia