Mazurek cytrynowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto Na stolnicę wysypać mąkę przemieszaną z cukrem pudrem i sodą. Masło posiekać nożem. W mące zrobić zagłębienie i wbić

Mazurek cytrynowy

Składniki:

Mazurek cytrynowy

 

  • Ciasto
  • 0,5 kg mąki krupczatki
  • kostka (250g!!!) masła
  • 125 g cukru
  • 2 żółtka
  • śmietana 1-2 łyżki
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta sody lub proszku do pieczenia
  • Masa
  • 250 ml słodkiej śmietany
  • 2 szklanki cukru
  • otarta skórka z 2 cytryn
  • sok z jednej cytryny
  • Dekoracja
  • 8 suszonych moreli
  • 1 małe opakowanie płatków migdałowych
  • trochę karmelizowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Mazurek cytrynowy
Ciasto

Na stolnicę wysypać mąkę przemieszaną z cukrem pudrem i sodą. Masło posiekać nożem. W mące zrobić zagłębienie i wbić w nie żółtka. Śmietanę dodawać w miarę zagniatania. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję, nie klejącą się, ale też nie za twardą. Jeśli jest za mokre należy dodać odrobinę mąki. Jak za suche – odrobinę śmietany. Tak na prawdę – wszystko zależy od wielkości żółtek, stąd nie ma żelaznej reguły co do ilości śmietany.

Ciasta kruchego nie powinno się długo ugniatać. Gotową „kulę” należy włożyć na chwilę do zamrażalki by je dobrze schłodzić przed wyłożeniem na formę.

Foremkę posmarować masłem i delikatnie oprószyć mąką.

Zimne ciasto wykładać plastrami do foremki, tak aby ją całą przykryć warstwą o tej samej grubości, pamiętając przy tym o brzegach, które należy bardzo dokładnie uformować. Wszystkie miejsca łączenia ciasta należy dokładnie zagniatać, tak by potem nie powstawały dziury przez które uciekałaby masa. Cały ten proces należy wykonać dosyć szybko starając się nie rozgrzewać ciasta nadmiernie. Ciasta nie trzeba zużywać w całości – to zależy od wielkości foremki. Nadmiar ciasta można zamrozić (i trzymać w zamrażalce do 2 miesięcy) albo upiec spód na drugiego mazurka:).

Przed włożeniem do piekarnika, ciasto dobrze jest podziurkować widelcem – dosyć dokładnie – aby zapobiec powstawaniu „gór” w trakcie pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni, przez około 20 minut – po 15 minutach należy sprawdzić, czy góra ciasta nie jest już niebezpiecznie przyrumieniona.

Po wystygnięciu spodu należy przenieść go delikatnie na docelowy talerz. Jeśli foremka była ładna, a mamy obawę, że ciasta nie da się przełożyć bez połamania – można zostawić je w foremce. Jeśli ciasto się połamie na duże kawałki – też nie należy rozpaczać, tylko złożyć je w całości i postępować dalej wg przepisu.

Masa

W głębokim rondelku wymieszać śmietanę z cukrem, zagotować na niezbyt silnym ogniu cały czas mieszając.

Gotować tak parę minut, następnie dodać sok z cytryny. Zwiększyć ogień i ciągle mieszając gotować około 10 minut, masa powinna powoli zacząć gęstnieć. Przykręcić maksymalnie ogień dodać skórkę z cytryn i ucierać. Gdy masa będzie gładka i gęsta – na spód mazurka wysypać rodzynki, posiekane suszone morele oraz skórkę pomarańczową. Wylać masę. Kiedy ona odrobinę ostygnie – ozdobić wierzch ciasta suszonymi morelami, kandyzowaną cytryną lub pomarańczą i płatkami migdałowymi. Morele świetnie nadają się do tworzenia kompozycji kwiatowych – tutaj trochę fantazji się przyda, aby mazurek wyglądał ślicznie.

Masa cytrynowa nie zastyga „na kość” – będzie ona miała cały czas delikatnie ciągliwą konsystencję, ale jest przepyszna.

Tagi:

ciasto mazurek