marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Mazurek z masą truflową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mazurki wielkanocne są w tym najlepsze,że są kruche i łatwe do wykonania.Dziś serwuję mazurek z masą z trufelków.

Mazurek z masą truflową

Składniki:

Mazurek z masą truflową

 

  • 300 g.mąki pszennej tortowej,
  • 180 g.miękkiego masła lub margaryny,
  • 3-4 żółtka,
  • kartonik śmietanki 30%,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy,
  • tłuszcz do formy,
  • arkusz pergaminu do wyłożenia formy szerokiej prostokątnej,
  • 35 dag.czekoladowych trufli,
  • 1/4 garnuszka mleka.
  • Do dekoracji:
  • kolorowe cukierki jajeczka ,orzechy laskowe obrane lub połówki orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

Mazurek z masą truflową
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem lub margaryną ostrym długim nożem. Zsunąć na stosik, zrobić dołek i wbić żółtka oddzielone od białek, dodać cukier waniliowy i tyle śmietanki, ile zabierze ciasto. Wyrobić i zagnieść ciasto w kulę ,zapakować w woreczek foliowy i schłodzić w lodówce z 30 min. W tym czasie rozpuścić czekoladki truflowe w garnuszku z 1/4 mleka, mieszając na małym ogniu, aby masa nie przywarła do dna. Zestawić, wystudzić masę. Blachę natłuścić i wyłożyć arkuszem pergaminu, ciasto wyjąć, rozwałkować i wylepić nim blachę i jej brzegi, nakłuć widelcem powierzchnię ciasta. Nagrzać piekarnik do 200 st .C i wstawić do gorącego blachę z ciastem na 25-30 min., pilnując czasu pieczenia. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i rozprowadzić masę łyżką lub łopatką kuchenną po całej powierzchni. Udekorować cukierkami-jajeczkami lub orzechami.

Tagi:

mazurek