Sposób przygotowania:
Mazurek kajmakowy
Jajka ugotować na twardo i przetrzeć przez sitko( tylko żółtka). Masło pokroić, połączyć z mąką, cukrem i żółtkami i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Czwartą cześć ciasta odłożyć. Resztę ciasta rozwałkować na stolnicy i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Brzegi ciasta wywinąć do góry, posmarować je masłem i nałożyć na nie wałeczek utoczony z odłożonego ciasta. Wałeczek posmarować rozkłóconym jajkiem. Ciasto wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni na złoty kolor. Ugotować pól litry mleka z cukrem. gdy kropla mleka nie będzie się rozlewała na talerzu, wówczas zdjąć garnek z pieca. Masło utrzeć pałką dodać mleko z cukrem i karmel, cukier waniliowy. Gdy masa będzie stygnąć, wlać je na upieczony placek.