Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Mazurek kajmakowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mazurek udekorować orzechami włoskimi.

Mazurek kajmakowy

Składniki:

Mazurek kajmakowy

 

  • Ciasto: 30 dag mąki krupczatki
  • 3 żółtka
  • 10 dag margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • Kajmak:
  • pół litra mleka
  • 40 dag cukru pudru
  • 10 dag masła
  • cukier waniliowy
  • łyżka karmelu
  • orzech włoskie

Sposób przygotowania:

Mazurek kajmakowy
Jajka ugotować na twardo i przetrzeć przez sitko( tylko żółtka). Masło pokroić, połączyć z mąką, cukrem i żółtkami i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Czwartą cześć ciasta odłożyć. Resztę ciasta rozwałkować na stolnicy i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Brzegi ciasta wywinąć do góry, posmarować je masłem i nałożyć na nie wałeczek utoczony z odłożonego ciasta. Wałeczek posmarować rozkłóconym jajkiem. Ciasto wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni na złoty kolor. Ugotować pól litry mleka z cukrem. gdy kropla mleka nie będzie się rozlewała na talerzu, wówczas zdjąć garnek z pieca. Masło utrzeć pałką dodać mleko z cukrem i karmel, cukier waniliowy. Gdy masa będzie stygnąć, wlać je na upieczony placek.