SUPERPRZEPIS

Mazurek kajmakowy

         
ocena: 5/5 głosów: 9
Mazurek kajmakowy Więcej zdjęć (5)

To mój pierwszy w życiu mazurek,do tej pory nie piekłam mazurków i teraz żałuję.Może nie tak ładny jak go sobie wyobraziłam,ale za to bardzo pyszny.Polecam na świąteczny stół.

Składniki:

Mazurek kajmakowy

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 3-4 łyżki śmietany 12 %

 

  • Dodatkowo:
  • 1 puszka gotowej masy krówkowej ( 40 dag )
  • 1 tabliczka białej czekolady ( 10 dag )
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • kilka rodzynek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Mazurek kajmakowy
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto. 2.Następnie ciasto dzielimy na dwie równe części.Jedną część wałkujemy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,o wymiarach 24 cm 35 cm i nakłuwamy widelcem.Z pozostałego ciasta toczymy długie wałki,zawijamy po dwa i układamy wokół brzegów ciasta. 3.Ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. 4.Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i razem z masą kajmakową rozpuszczamy w kąpieli wodnej na gładką masę. 5.Następnie jeszcze gorącą masę rozsmarowujemy na upieczonym cieście. 6.Rodzynkami dekorujemy mazurek i odstawiamy do zastygnięcia masy.
Mazurek kajmakowy
Z podanych składników zagniatamy ciasto na mazurek.
Mazurek kajmakowy
Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem.
Mazurek kajmakowy
Ciasto pieczemy około 30 minut,do zrumienienia.
Mazurek kajmakowy
Na ciasto wykładamy masę krówkową z czekoladą.Dekorujemy.