dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Mazurek kajmakowy Dominiki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na stole wielkanocnym nigdy nie brakuje pysznych ciast. U mnie zawsze gości mazurek ;)

Mazurek kajmakowy Dominiki

Składniki:

Mazurek kajmakowy Dominiki

 

  • 500 ml mleka
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 15 dag masła
  • 50 dag suszonych śliwek
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 2 łyżki kakao lub 1/2 tabliczki startej czekolady
  • 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
  • syrop ze smażenia skórki pomarańczowej
  • 3 duże wafle

Sposób przygotowania:

Mazurek kajmakowy Dominiki
Mleko, cukier i cukier waniliowy podgrzej na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zbrązowieje (należy uważać, bo łatwo się przypala). Zestawić z ognia i ostudzić. Następnie utrzyj masło na puszystą masę. Po łyżce dodawaj masę kajmakową, nie przerywając ucierania. Śliwki namocz, pokrój w paseczki. Dodaj posiekane orzechy, skórkę pomarańczową i syrop. Gotuj 2-3 minuty, mieszając, aby masa się nie przypaliła. Połącz z kakao lub czekoladą i schłodź. Każdy wafel posmaruj masą kajmakową, następnie śliwkową. Ułóż jeden na drugim, dociśnij deseczką i odstaw w chłodne miejsce, aby masy zastygły. Następnego dnia udekoruj na przykład: migdałami, suszonymi owocami, połówkami orzechów.