eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1695]

Mazurek kajmakowy Eli

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 18

Pyszny mazurek na wilkanocny stół.

Mazurek kajmakowy Eli

Składniki:

Mazurek kajmakowy Eli

 

  • ciasto:
  • 30 dkg mąki krupczatki
  • 3 żółtka ugotowane na twardo
  • 10 dkg masła
  • 10 dkg cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy

 

 

  • kajmak:
  • 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
  • 10dkg masła
  • kilka kropli esencji waniliowej

Sposób przygotowania:

Mazurek kajmakowy Eli
Mąkę połączyć z przetartymi przez sitko żółtkami,posiekać z masłem,cukrem i szybko zagnieść ciasto.Wstawić na 30 minut do lodówki.Ciasto rozwałkować,wyłożyć do foremki na mazurek wysmarowanej margaryną,podnosząc brzegi.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni na złoty kolor.Mleko z puszek wylać do rondla z grubym dnem i gotować na małym ogniu,aż zgęstnieje.Dodać masło,esencję waniliową i wylać na przygotowane ciasto.Udekorować według własnego uznania.Smacznego!