Sposób przygotowania:
mazurek kokosowy
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać cukier,żółtka,jajko i skórkę cytrynową.Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.Z ciasta krajać plastry grubości 1/2 cm i wyłożyć nimi 2 małe blaszki,formując brzeg wysokości 2 cm: posmarować białkiem.Przygotować masę kokosową: wiórki wymieszać ze śmietanką,cukrem i sokiem cytrynowym,drobno zmieloną wanilię lub aromat waniliowy oraz sztywno ubitą pianę i mąkę ziemniaczaną,delikatnie wymieszać.Rozsmarować masę i piec w temp.230-250s.c na jasnozłoty kolor.
Przesiać mąkę,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać cukier,żółtka,jajko i skórkę cytrynową.Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.Z ciasta krajać plastry grubości 1/2 cm i wyłożyć nimi 2 małe blaszki,formując brzeg wysokości 2 cm: posmarować białkiem.Przygotować masę kokosową: wiórki wymieszać ze śmietanką,cukrem i sokiem cytrynowym,drobno zmieloną wanilię lub aromat waniliowy oraz sztywno ubitą pianę i mąkę ziemniaczaną,delikatnie wymieszać.Rozsmarować masę i piec w temp.230-250s.c na jasnozłoty kolor.