SUPERPRZEPIS

Mazurek kokosowy z nutką pomarańczy

  • 9
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Mazurek kokosowy z nutką pomarańczy Więcej zdjęć (3)

Uwielbiam wiórki kokosowe, więc ten mazurek bardzo przypadł mi do gustu:)

Składniki:

Mazurek kokosowy z nutką pomarańczy

 

 

  • Masa:
  • 2 szkl. śmietamki 30%,
  • 20 dag wiórków kokosowych,
  • 20 dag cukru,
  • 10 dag mlecznej czekolady,
  • 5 dag orzechów włoskich,
  • 5 dag margaryny,
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej,
  • 2 łyżeczki żelatyny.

Sposób przygotowania:

Mazurek kokosowy z nutką pomarańczy
1. Ciasto: Mąkę przesiać, zrobić dołek, wbić jajko, dodać żółtko. Następnie dodać posiekana margrayne oraz cukier. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 1/2 godz, do zamrażalnika. Następnie rozwałkować i wyłożyć do przygotowanej formy o wym. 25x36cm. Nakłuć widelscem. Piec ok. 20 min w temp. 180st. Ostudzić.



2. Masa: Śmietankę, cukier, posiekaną margarynę i połamaną czekoladę przełożyć do garnka, zagotować. Orzechy i skórkę pomarańczową drobno posiekać lub zmielic w blenderze. Wymieszać z wiórkami, dodać do masy. Żelatynę namoczyć w trosze zimnej wody. Odstawić na 5 min, następnie, podgrzewając, rozpuścić. Przestudzić i dodać do masy, dokładnie wymieszać i odstawić, aż całkiem ostygnie. Wylać na zimne ciasto. Udekorować wg uznania.
Mazurek kokosowy z nutką pomarańczy
Ciasto zagniesć, owinąć folią i schłodzić
Mazurek kokosowy z nutką pomarańczy
Ciasto wyłożyć na blaszkę, nakłuć widelcem