Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Mazurek makowo-kokosowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Jest naprawdę pyszny,więc warto wypróbować!

Mazurek makowo-kokosowy

Składniki:

Mazurek makowo-kokosowy

 

  • Ciasto;
  • 10białek,
  • 1szkl.cukru,
  • 1\2kost.margaryny,
  • 1szkl.mąki,
  • 1szkl.maku,
  • 1/2op.małego proszku do pieczenia
  • Masa;
  • 2szkl.mleka,
  • 1kost.masła,
  • 3łyżki mąki krupczatki,
  • 8łyżek wiórków kokosowych,
  • 1żółtko,
  • 1szkl.cukru pudru

Sposób przygotowania:

Mazurek makowo-kokosowy
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i mieszając dodawać porcjami rozpuszczoną margarynę,mąkę proszek do pieczenia i suchy mak.Piec 30-40min. Masa;do 1szkl.mleka wsypać mąkę krupczatkę,wiórki kokosowe i wymieszać.Pozostałe mleko zagotować i wlać mleko z mąką i wiórkami.,podgrzewać cały czas mieszając,aż mas zgęstnieje,ostudzić.Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkiem,porcjami dodawać masę kokosową,ucierając,aż masa uzyska jednolitą konsystencję.Wystudzone ciasto przekroić równo na połowę przełożyć masą.Wierzch dowolnie ozdobić np.lukrem,bakaliami lub owocami.

Tagi:

ciasto mazurek