Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Mazurek makowy z jabłkami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Po upieczeniu i ostudzeniu oblać polewą czekoladową.

Mazurek makowy z jabłkami.

Składniki:

Mazurek makowy z jabłkami.

 

  • 5 szt jajka,
  • 1/2 kg masa makowa,
  • 4 szt jabłka,
  • 25 dag cukier puder,
  • 8 łyżek kasza manna,
  • 20 dag masło,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 2 łyżki skórka pomarańczowa kandyzowana,
  • 2 łyżki rodzynki,
  • 1 szt polewa czekoladowa

 

 

 

Sposób przygotowania:

Mazurek makowy z jabłkami.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski włożyć masło, cukier puder, żółtka i utrzeć na puszystą masę. Gdy utarte dodać utarte na tarce jabłka, masę makową, kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wsypać bakalie i wymieszać. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przegotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 60 minut w temp 180 stopni.