Sposób przygotowania:
Mazurek na słono.
Jajka po ugotowaniu przelać zimną wodą, obrać,a z białek wyjąć żółtka i pokruszyć widelcem w miseczce. Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia, dodając masło lub margarynę i posiekać ostrym nożem. Dodać pokruszone żółtka, śmietankę i dwie łyżeczki soli. Wyrabiać i zagnieść w gładką kulę ciasto. Wstawić w misce do lodówki na 30 min. lub zamrozić w folii przez 20 min. Formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć pergaminem, aby rogi papieru wystawały poza blachę. Nagrzać piekarnik do 180 st.C a ciasto rozwałkować i wylepić nim formę. Piec ok.20-25 min. Wyjąć, wystudzić po czym dekorować oczyszczonymi i umytymi jarzynami oraz kulkami osączonych mozarellek. Posypać świeżymi ziołami plasterki całość. Można nawet ułożyć z tego motywy wielkanocne,np. baranka z mozarellek a z gałązek z listkami ziół palemki.