Madziarzeszow

Madziarzeszow

Szef Kuchni
[Przepisów: 82]

mazurek orzechowo kajmakowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pyszny mazurek świetnie smakuje nie tylko na wielkanoc...........

mazurek orzechowo kajmakowy

Składniki:

mazurek orzechowo kajmakowy

 

  • ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 kostki margaryny
  • 2 żółtka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 10 dkg drobno posiekanych albo zmielonych orzechów włoskich
  • MASA:
  • puszka skondensowanego słodzonego mleka
  • pół kostki masła
  • do ozdoby masa czekoladowa lub bakalie wg uznania

 

Sposób przygotowania:

mazurek orzechowo kajmakowy
ciasto: Mąkę przesiej, wymieszaj z cukrem waniliowym.

Dołóż pokrojona w kostkę margarynę, oraz orzechy, żółtka i posiekaj nożem, aż powstaną drobne grudki. Zagnieć ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na ok pół godziny.

Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i połóż na blasze wysmarowanej tłuszczem.Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut w temperaturze 190 stopni C

MASA:

zamkniętą puszkę mleka włóż do garnka z woda i gotuj przez 2 godzinyna wolnym ogniu.

po ostygnięciu masy kajmakowej miksujemy ją z połową miękkiego masła.

Masą smarujemy zimne ciasto. pod masę można dać powidło śliwkowe. Ozdabiamy