Sposób przygotowania:
mazurek orzechowo kajmakowy
ciasto: Mąkę przesiej, wymieszaj z cukrem waniliowym.
Dołóż pokrojona w kostkę margarynę, oraz orzechy, żółtka i posiekaj nożem, aż powstaną drobne grudki. Zagnieć ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na ok pół godziny.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i połóż na blasze wysmarowanej tłuszczem.Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut w temperaturze 190 stopni C
MASA:
zamkniętą puszkę mleka włóż do garnka z woda i gotuj przez 2 godzinyna wolnym ogniu.
po ostygnięciu masy kajmakowej miksujemy ją z połową miękkiego masła.
Masą smarujemy zimne ciasto. pod masę można dać powidło śliwkowe. Ozdabiamy
Dołóż pokrojona w kostkę margarynę, oraz orzechy, żółtka i posiekaj nożem, aż powstaną drobne grudki. Zagnieć ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na ok pół godziny.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i połóż na blasze wysmarowanej tłuszczem.Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut w temperaturze 190 stopni C
MASA:
zamkniętą puszkę mleka włóż do garnka z woda i gotuj przez 2 godzinyna wolnym ogniu.
po ostygnięciu masy kajmakowej miksujemy ją z połową miękkiego masła.
Masą smarujemy zimne ciasto. pod masę można dać powidło śliwkowe. Ozdabiamy