wojtuś

wojtuś

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Mazurek z płatków owsianych

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Do mąki z proszkiem do pieczenia dodać letnią, roztopioną margarynę, wymieszać, dodać pozostałe składniki, wymieszać.

Mazurek z płatków owsianych

Składniki:

Mazurek z płatków owsianych

 

  • Ciasto:

 

  •  1,5 szklanki mąki
  •  6 łyżeczek cukru
  •  6 łyżek mleka
  •  0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  0,5 kostki margaryny

 

 

  • Masa:

 

  •  2 szklanki płatków owsianych górskich
  •  ¾ szklanki cukru
  •  0,5 kostki margaryny
  •  2 białka
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  Zapach migdałowy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Mazurek z płatków owsianych
Wykonanie: Do mąki z proszkiem do pieczenia dodać letnią, roztopioną margarynę, wymieszać, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, rozsmarować. Wstawić do nagrzanego piekarnika, lekko zapiec. Masa Margarynę rozpuścić, dodać płatki, cukier, proszek, zapach i wymieszać. Na końcu dodać ubitą pianę i lekko wymieszać, wyłożyć na zapieczony spód ciasta ponownie zapiec na złoty kolor (ok. 20-30 minut).

Tagi:

ciasto mazurek