Mazurek pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zagnieść ciasto z mąki, masła, skórki cytrynowej, żółtek i proszku do pieczenia. Odstawić na trzy godziny do lodówki. Ciasto wyło

Mazurek pomarańczowy

Składniki:

Mazurek pomarańczowy

 

Sposób przygotowania:

Mazurek pomarańczowy
Zagnieść ciasto z mąki, masła, skórki cytrynowej, żółtek i proszku do pieczenia. Odstawić na trzy godziny do lodówki. Ciasto wyłożyć na blachę i uformować ozdobny brzeg. Piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut, aż się zarumieni. Jabłko zetrzeć na tarce i zagotować w niewielkiej ilości wody. Uduszone jabłko zmiksować i zagotować, dodać rozpuszczoną a szklance wody galaretkę i cukier. Odstawić do zastygnięcia. Kiedy galaretka zacznie się zsiadać, wylać ją na upieczony placek. Całość ozdobić pomarańczą, bakaliami oraz polewą czekoladową.