marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Mazurek pomarańczowy z masą ajerkoniakową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mazurki na święta i nie tylko pieczone są z dodatkiem mas, bakalii,twarogów itp. Masę ajerkoniakową wymieszam z dodatkiem miodu płynnego,bo wtedy masa łatwiej zastygnie na cieście.

Mazurek pomarańczowy z masą ajerkoniakową

Składniki:

Mazurek pomarańczowy z masą ajerkoniakową

 

  • 200 g. mąki pszennej,
  • 150 g.margaryny lub masłą,
  • 4 żółtka gotowane,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%,
  • cukier waniliowy,
  • 2-3 duże pomarańcze,
  • 1/2 szklanki ajerkoniaku,
  • 6 łyżek miodu płynnego pszczelego lub kwiatowego,
  • 1/3 kostki masła,
  • arkusz pergaminu do blachy,

 

Sposób przygotowania:

Mazurek pomarańczowy z masą ajerkoniakową
Z podanych składników posiekać, wyrobić oraz zagnieść ciasto kruche,a potem zapakować i schłodzić w lodówce przez godzinę. Pomarańcze opłukać w bieżącej wodzie, obrać ze skórek i z błonek wyjąć miąższ do miseczki. Masę można sporządzić na pół godziny przed wyjęciem ciasta z piekarnika. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, ciasto wyjąć, rozwałkować i wylepić nim wyłożoną pergaminem blachę i wstawić na 30 min do gorącego piekarnika. Zanim się ciasto upiecze, można rozpuścić masło w rondelku z miodem, mieszając, by masa nie przywarła do dna. Następnie wlać ajerkoniak i dalej mieszać. Zestawić i wystudzić na boku. Miód ma tę właściwość, że łatwo zastyga, więc po wyjęciu i ostygnięciu kruchego ciasta wylać masę na całą jego powierzchnię i rozsmarować łopatką lub nożem. Można na to ułożyć miąższ z pomarańcz, by masa nieco nasiąknęła zapachem i smakiem owoców. Pokroić i podawać na deser po śniadaniu wielkanocnym lub obiedzie. 

Tagi:

mazurek