Sposób przygotowania:
Mazurek pomarańczowy z masą ajerkoniakową
Z podanych składników posiekać, wyrobić oraz zagnieść ciasto kruche,a potem zapakować i schłodzić w lodówce przez godzinę. Pomarańcze opłukać w bieżącej wodzie, obrać ze skórek i z błonek wyjąć miąższ do miseczki. Masę można sporządzić na pół godziny przed wyjęciem ciasta z piekarnika. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, ciasto wyjąć, rozwałkować i wylepić nim wyłożoną pergaminem blachę i wstawić na 30 min do gorącego piekarnika. Zanim się ciasto upiecze, można rozpuścić masło w rondelku z miodem, mieszając, by masa nie przywarła do dna. Następnie wlać ajerkoniak i dalej mieszać. Zestawić i wystudzić na boku. Miód ma tę właściwość, że łatwo zastyga, więc po wyjęciu i ostygnięciu kruchego ciasta wylać masę na całą jego powierzchnię i rozsmarować łopatką lub nożem. Można na to ułożyć miąższ z pomarańcz, by masa nieco nasiąknęła zapachem i smakiem owoców. Pokroić i podawać na deser po śniadaniu wielkanocnym lub obiedzie.